De volgende stap naar ultiem werkgeluk

Loopbaanbegeleiding. Het woord zegt het al, er zit beweging in. Je gaat van A naar B of van X naar Y. Loopbaan coaching helpt je om helder te krijgen welke stappen je kan zetten in je loopbaan. Vroeger dacht ik dat dit een quick fix was voor mijn problemen. Ik was vooral heel ongeduldig en had nog veel te leren.

Goede loopbaancoaching levert een grote bijdrage aan je persoonlijke ontwikkeling waar je je leven lang profijt van hebt. Het gaat verder dan alleen vaardigheden en gedragsniveau. Iedereen heeft ingesleten patronen, die vaak al ontstaan zijn in de kindertijd. Lange tijd hebben ze je geholpen, totdat het je niet meer helpt. Als je in staat bent daadwerkelijk je triggers, drijfveren en voorkeuren aan te kijken kan je hiervan leren. Bij mij kwam de daadwerkelijke groei pas toen ik stopte met alles te beredeneren. Mijn lijf gaf namelijk vaak al eerder antwoord dat ik met mijn hoofd had kunnen bedenken. Ik had het alleen niet door. Met de nodige oefening en geduld heb ik mij vanaf dat moment steeds verder ontwikkeld. Zo gedreven als ik was zette ik elke keer weer een nieuwe stap in de richting van werkgeluk. Opeens zag ik mogelijkheden die ik eerder voor onmogelijk hield. Motivatie en plezier in het werk kwamen terug.

Inmiddels begeleid ik zelf als loopbaancoach anderen in hun loopbaanontwikkeling. Naast de praktische ondersteuning, pas ik in de coachgesprekken ook inzicht gevende technieken toe. Deze technieken zijn een uitstekende methode die een effectieve loopbaan coaching ondersteunt. Het biedt snel efficiënte middelen om een reeks van gebeurtenissen te veranderen die leiden tot een zekere staat van ongewenst gedrag of een innerlijke gemoedstoestand. Ze helpen om te reflecteren op vragen als: “Hoe ben ik veranderd dankzij die ervaring?” en “Wat heb ik op dat moment verloren of verworven?” Beperkende overtuigingen verdwijnen waardoor iemand achter blijft met positieve emoties en bekrachtigende beslissingen. Kortom: heel handig als je jezelf beter wilt leren kennen en een volgende stap wilt zetten naar ultiem werkgeluk.

Ik zou willen dat ik voor mijn eigen loopbaan hier eerder mee had kennis gemaakt. Het had veel onnodig geploeter kunnen voorkomen.


Iris Koorn

April 2023